Donderdag 16 mrt.
Humuhumu on Patrol
Drie op een rij Lommel, Belgiƫ
61 km. & 83 hoogtemeters

Gisteren toen ik thuis kwam van de tocht uit het mooie Limburg stond er een pakketje op mij te wachten met daarin een Shimano SLX cassette. En uiteraard de bijbehorende kabels en klein grut. Het is voor mij ook geen straf om na het avondeten in de schuur aan je bike te knutselen.
De wielset van de Cube Dragon welke ik vorig jaar heb gebouwd en nu op de Tacx staat werd gebruikt als donor. De WTB wielen van de Humuhumu blijven als reserve staan en na de jaarlijkse Roc d’Azur gaat de Kona weer terug naar 1 x 1. Maar nu na een paar uurtjes werken is de ombouw naar 1 x 11 een feit. De Shimano cassette en een sram GX derailleur en shifter doet het werk. De 11 speed ketting werkt prima met de originele crank en het 34 tands kettingblad.

En gezien het vandaag nog mooier weer is dan gisteren gaan we gelijk op pad met het nieuwe verzet. Drie dagen biken op een rij.Voor het rondje van vandaag kiezen we voor de kanalentocht richting Lommel. Vanuit thuis biken we via het asfalt naar het kanaal bij Lozen. Hier rijden we parallel met het Kanaal Bocholt-Herentals. Lekker uitwaaien op de jaagpaden. Wel aan de goede kant natuurlijk. Want de overzijde ligt in de schaduw. En we willen wel genieten van het lekkere zonnetje. We biken voorbij Neerpelt en pikken onderweg nog enkele gravelpaden op. Terug op het asfalt ben ik blij met de 1 x 11 aandrijving want zo zit ik een heel stuk minder te hoppen op mijn zadel zodra de snelheid flink omhoog gaat.
Even voorbij Overpelt schieten we de bossen in en pikken de singletracks op welke over kilometers lengte naast het kanaal liggen. Na 5 km track verlaten we de singletrack en rijden naar de Sahara. Een grote stuifzand vlakte met in het midden een flinke waterplas. Een mooi gebied om te wandelen met de hond en dat wordt hier dan ook flink gedaan. Maar de baasje hebben hun beestjes goed onder controle dus hebben we geen last van elkander. Rond de Sahara lopen schitterende tracks waar we dankbaar gebruik van maken. Even een tandje terug voor een paar flinke hellingen en kronkelend en draaiend gaan we weer verder.
Na een korte fotosessie en een reepje verlaten we de Sahara, steken de brug over en rijden via de singletracks aan de andere kant van het kanaal terug. Bij Overpelt Werkplaatsen houdt de singletrack op en schieten we het jaagpad op. De wind redelijk op de kop is het flink trappen geblazen. Maar ik zie iets in mijn ooghoeken en wordt rustig ingehaald door een stevig doortrappende wielrenner. Ik vraag even of ik mee mag liften en dat is geen probleem. De meeste fietsers vinden dat niet erg maar even netjes vragen is voor hun een heel stuk prettiger dan zomaar in het wiel kruipen. Dat uit de wind fietsen scheelt nogal want met een lekkere 35 in het uur trappen we de kilometers weg. Even voorbij Neerpelt slaat de wielrenner linksaf, ik gooi nog even een dankjewel en met een wuif van zijn hand is hij uit mijn zicht. Ik draai de rondjes van mijn pedalen iets langzamer rond maar na de grote bocht in het kanaal voel ik de wind naar de zijkant draaien. Een tandje erbij en na 3 uur 15 zijn we weer thuis