Materiaalpech is niet iets waar je als mountainbiker op aan het wachten bent tijdens een mooie tocht. Maar mocht er onderweg toch iets stuk gaan dan kun je maar beter zorgen dat je het juiste gereedschap bij hebt. Voor SKS gingen we daarom op pad met de Tom 18 minitool.

Minitooltjes zijn nooit de lichtste producten op de markt. Maar wil je goed gereedschap hebben wat jaren mee gaat en ook in je eigen werkplaats te gebruiken is moet je niet op 10 gram kijken. De wijzer van de keukenweegschaal blijft hangen op 179 gram (met neopreen zakje op 188 gram) en het is dan ook geen echt zwaargewicht.
In opgevouwen toestand meet de tool 7 cm lang, 5 cm breed en is 1,5 cm hoog.
Een net formaat om hem in je shirt, rugzak, zadeltas of SKS Tool-Wrap te stoppen.Het bijgeleverde neopreen hoesje beschermd je kleding tegen scherpe punten mocht je vergeten zijn de tool goed dicht te klappen.

De naam Tom 18 is, zoals je van multitools gewend bent, afgeleid van het aantal functies die de tool bevat. Namelijk:

– 6 Inbussen in de maat 2.5, 3, 4, 5, 6 en 8
– 1 Torxen in de maat 25
– Kruiskop en platte schroevendraaier
– Kettinpons
– 2 Spakenspanners in de maat g14 en g 15
– 2 Bandenlichters
– Flesopener
– Wig voor schijfremblokjes
– 1 Houder voor kettingstift
– Kettingstift breker

De houder is gemaakt van aluminium en de gereedschappen van Chroom Vanadium staal. Deze zijn roestvast maar laat de tool geen paar maanden in de regenachtige buitenlucht liggen want dan kunnen er wel degelijk roestpuntjes ontstaan. Maar dat is bij bijna alle minitools zo. Je wilt namelijk een goede mix krijgen tussen het niet roesten van de bitjes en de taaiheid hiervan.
Tijdens het repareren ligt de tool goed in de hand en met inbus 8 kun je flink wat kracht zetten om een Sram/FSA, isis of crankstel met vierkante as aan te draaien.

De kettingpons is te gebruiken voor 8, 9, 10 en 11 speed kettingen. Zodra je de pons helemaal los schroeft is deze te gebruiken als spakenspanner en als extra bandenlichter. Het is niet zo dat je er kracht mee kunt zetten maar als je de band er af hebt gewipt met het zwarte tooltje kun je de pons er naast steken zodat deze de band over de velg houdt. Wil je 100% zekerheid van je velgrand en buitenband, dan neem je onderweg liever een paar kunststof bandenlichters mee.

In het oranje bitje kun je een kettingstift kwijt en met de holle 8 mm inbus kun je de stift breken. Dit voor de stugge bikers die geen powerlinks mee nemen onderweg. Of als ze gewoon op zijn en je kunt niets anders mee. Zulke pech tochten kom je tijdens lange vakanties wel eens tegen, en dan is een klein stiftje wat toevallig ergens zit opgeborgen ineens een uitkomst.

Qua degelijk is het de verwachte SKS kwaliteit. Gewoon goed en met 5 jaar garantie verwacht ik niet dat de tool het snel begeeft.

De adviesprijs bedraagt € 24,99

Voor meer informatie klik je op:
http://www.sks-germany.com/nl/producten/tom-18/