We biken al jaren met helmen van MET en afgelopen maanden reden we tochten met de Terra. “Form meets function on the trails,” klinkt de slogan van de helm.Om maar gelijk met de slogan in huis te vallen. Over smaak valt niet te twisten maar de helm ziet er op eerste gezicht leuk uit. Een hele batterij schuin geplaatste ventilatiegaten sieren de voorkant van de helm en lopen via een soort van spoilertje door naar de achterkant. Hier maakt de ronde vorm van de helm plaats voor enkele rechte hoeken zodat het geheel er een stuk gestroomlijnder uit ziet. Qua looks zit het in mijn ogen wel prima. Maar het belangrijkste van een helm is toch wel veiligheid.

De Terra is de “lichtste” van MET’s helmserie. En met lichtste bedoelen we niet het gewicht maar het soort paden wat je rijdt. De Terra is dan ook meer gericht op de cross country paden en lichte singletracks.
De buitenschaal van de helm is een “in mould” huls met als binnenschaal een schok absorberend polystyreen welke de klap van een impackt over de helm verdeeld.
Het vizier van de helm is verwijderbaar, wat je eigenlijk alleen doet, om deze te verwisselen mocht hij bij een valpartij kapot zijn gegaan.
Om de helm op maat te maken zitten er anti slip klemmetje op de riempjes. Je klikt ze los, stelt de riempjes in, en klikt ze weer vast. Het makkelijkste is om dit thuis voor de spiegel te doen want om in de bossen met de riempjes te vogelen is niet altijd even handig. En zodra ze op de goede lengte staan blijf je er normaal gezien vanaf.
Verder draai je even aan het wieltje van de Safe-T Duo bevestiging aan de achterkant van de helm.
Goed nieuws voor de lezers met lang haar. De Safe-T Duo is ook gemaakt voor lang haar. Een paardenstaart past makkelijk tussen de draaiknop en de helm. Je kunt de hoogte van de Safe-T bevestiging ook verstellen zodat deze beter bij de vorm van je schedel past. Tevens kun je een LED achterlichtje op de bevestiging monteren voor de avondritten.

Qua gewicht blijft de keukenweegschaal hangen op 302 gram. Een redelijk standaard gewicht in de wereld van helmen, vooral qua maatvoering. De Terra komt namelijk maar in een maat: 54 – 61 cm.

Het draagcomfort van de helm is prima. Omdat het een helm in één maat is en ik een smal gezicht heb. Is de ruimte aan de zijkant tussen hoofd en helm een kleine pink. Nu merk je hier niets van tijdens het biken omdat de Safe-T ring helemaal door de helm loopt. Zo gaat hij dus ook op smallere hoofden niet schudden tijdens het stuiteren over technische singletracks.
De binnenkant van de helm is bekleed met kussentjes. Deze zijn verwijderbaar en kunnen zo mee met de handwas. Alhoewel op 30 graden in het zakje van een fietsshirt de wasmachine ook geen probleem moet zijn.
Helaas is de Terra niet uitgerust met de siliconenstrip zoals de grotere broertjes.
Op zich wel jammer want daar ben ik in de afgelopen jaren redelijk fan van geworden.

Om je hoofd te koelen is de Terra uitgerust met 21 luchtgaten waarvan 8 grote aan de voorkant, 2 kleintjes aan de bovenkant, 4 aan elke zijkant en nog 5 aan de achterkant. Genoeg om de lucht flink door te laten stromen tijdens een snelle rit door het Limburgse landschap.

De helm is verkrijgbaar in een maat (54 – 61 cm)
De Terra komt in de kleur zwart, wit, groen, roze, oranje en blauw.

De adviesprijs bedraagt € 74,95

Voor meer informatie klik je op:
http://www.met-helmets.com/en/products/mtb/terra