Zaterdag 25 mrt.
Genius on Adventure
Trail Rondje Tilff, Belgiƫ
50 km. & 988 hoogtemeters

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik rondom Luik gebiked heb. De toertocht van Sart Tilman vorige week moest ik overslaan maar het was schijnbaar redelijk nat en modderig dus heb ik er weinig aan gemist.

Vandaag starten we in Tilff voor een Rondje Sart-Esneux. Een ronde welke ik zelf uit aan het breiden ben met steeds leukere afdalingen. Op dit moment zit de route al redelijk goed in elkaar en bij een complete ronde tik je bijna de 1400 hoogtemeters aan. Pittig dat wel, maar de moeite waard.Vanuit Tilff beginnen we direct met klimmen, we moeten namelijk het plateau op richting de Universiteit. Na een flinke klim verlaten we het asfalt en duiken de bossen in waar de eerste tracks al op ons liggen te wachten. Van de natte ondergrond is niets meer te merken en de paden liggen er schitterend bij.
Onder de voet van de Universiteit ligt de eerste mooie afdaling klaar om bestormd te worden. Gezien het de eerste echte Trailtocht van het jaar is doen we nog rustig aan. Een beetje gevoel krijgen in de bike en van de ondergrond. Maar ow wat is het weer mooi en wat rolt het lekker.
Na een schitterende afdaling langs een riviertje gaan we weer klimmen en biken rondom de Universiteit. We verlaten het gebied en biken richting La roche aux faucons. Een prachtig uitzichtpunt waar de Ourthe een grote bocht maakt.
Ik zit nu bijna op de helft van de tocht en besluit om even te pauzeren. Een reepje later zie ik vanuit mijn ooghoeken een paar bikers naar beneden rollen. Ik schiet in de lach en roep een keer hard:”Hoi!” Het zijn TSTM, Tommy, Ronny, Dennis en Eric. Wat een toeval. Nu wist ik wel dat ze hier vandaag ook in de buurt waren maar om ze hier ineens tegen te komen is wel heel er leuk. We maken en praatje en na de gebruikelijke sterke verhalen van ons allen bike ik verder richting Esneux.

Een mooie snelle afdaling, een stukje klimmen, en een technische afdaling later staan we onder aan de Ourthe. Deze volgen we tot voorbij Strivay en daar gaan we omhoog naast Le Chemin des Cretes. Bovenaan start namelijk een heel mooie track welke tot tegen de dorpsrand van Esneux leidt. Heel erg de moeite waard.
In Esneux schiet ik nog even naar boven en een paar trails later kijk ik op de klok. Gezien ik enigszins op tijd thuis moet zijn laat ik de route verder voor wat het is en rol vanuit Esneux in een rechte lijn naar Tilff.
Het was een geslaagde dag onder een schitterend zonnetje.