De paden zijn vies en om elke hoek verschuilt zich een modderplas welke je met een beetje geluk kunt ontwijken. Maar gezien dit niet altijd kan monteerden we een setje Ass Savers op de bike en gingen op pad.

Zoals je van ons gewend bent leggen we als eerste de spatborden op onze oer-Hollandse keukenweegschaal. De wijzer slaat amper uit en het gewicht van de spatborden is bijna verwaarloosbaar. De smalle versie weegt 18 gram en de brede versie 24 gram. Het voorspatbord komt uit op 20 gram. Zo ben je voor een luttele 38 gram al beschermd tegen opspattend vuil.

De Ass Savers komen in 2 maten. De regular en Big. De Regular is geschikt voor banden tot +/- 35 mm en de big voor banden tot 50 mm. Nu doen bikers zelden wat de bedoeling is en monteerden we de Regular op een 29’er met 2.1″ banden en de Big op een Plus bike met 3.0 banden.
Onderweg door natte omstandigheden doen beide maten hun best om de scherpe kanten er af te halen. Je rugzak zal nog enigszins smerig worden door opspattend modder maar je billen blijven voor het grootste gedeelte gevrijwaard van nattigheid.
Wil je een iets snellere look dan monteer je de Regular en wil je meer bescherming dan raden we je de Big aan.

Bikers die met een “open” zadel rijden hebben hier nog meer profijt van omdat het spatbordje onder het dek doorloopt.
Je zadel en fietsbroek zijn trouwens ook blij met een spatbord aan de achterkant. De schurende werking van modder tussen zadeldek en fietsbroek zorgt namelijk voor slijtage van zadel en kleding tijdens lange moddertochten.

De Ass Savers steken ongeveer 20 cm uit. Dit heeft ook te maken met hoe ver je zadel maar voren of achter geschoven is. Dit kan de afstand zomaar een paar cm korter maken. Tijdens het op en afstappen van de bike heb je geen last van het uitstekende spatbord, je been zwiept er namelijk netjes overheen.

Het monteren van de vierde generatie met vernieuwde flip lock is binnen een minuut gebeurd. De flip lock sla je om zodra het spatbordje tussen de zadelrails is geschoven. Het werkt dan als een vergrendeling zodat het spatbordje nergens heen gaat. Het spatbordje blijft tijdens de tochten en flink stuiteren over de singletracks dan ook netjes op zijn plaats zitten.

Mudder:
De Mudder is de nieuwste telg en wordt geplaatst onder de kroon van de voorvork.
Net als het achterspatbord is het monteren zo gebeurd. Aan de voorkant wordt de Mudder vastgemaakt door middel van Tyraps. Het zit vast en hoeft er niet meer vanaf. Ook niet zodra de zomer begint. De Mudder laat je gewoon lekker zitten want hij beschermt je gezicht niet alleen tegen opspattend water en vuil maar ook opvliegende stenen worden tegengehouden.

Na montage steekt de Mudder ongeveer 18 cm uit en houdt tijdens het rijden de meeste modder uit je gezicht. Het voordeel dat deze boven je wiel zit is tijdens het sturen op natte singletracks. Het spatbordje draait immers met je wiel mee en blijft altijd modder en steentjes tegen houden.
De Mudder is bijna op elke voorvork te monteren en past op bijna alle wielmaten van 26″ naar 27,5″ tot 29″.

De looks? De Ass Savers zien er uit als een kleine spoiler en het merk doen de naam eer aan. Je billen worden gespaard en ze misstaan niet tijdens zomer- en wintertochten.
De spatborden zijn te verkrijgen in diverse kleuren en ook leuke designs zoals op dit moment de Enisaurus collectie

De adviesprijs van de Ass Saver regular bedraagt € 9,00
De adviesprijs van de Ass Saver Big bedraagt € 10,00
De adviesprijs van de Mudder bedraagt € 10,00

Voor meer informatie klik je op:
https://ass-savers.com/