Maandag 11 juni
Ragley’s Adventure
Vakantierit Saalbach-Hinterglemm, Oostenrijk
60 km. & 4180 hoogtemeters

De eerste dag van een weekje Biken en Hiken in het zonovergoten Saalbach-Hinterglemm. Zonovergoten inderdaad. En dat terwijl de weersvoorspellingen iets anders aan hadden gegeven. Dus heb ik voor deze vakantie maar de regenbike meegenomen. Ofwel de Ragley LTHT ipv. de fully. Die blijft lekker thuis. Heb ik de verkeerde keuze genomen? Daar komen we in de loop van de week wel achter.
Voor vandaag heb ik in ieder geval een leuke trip gepland. Protectie aan en gaan. Als eerst de Reiterkogel omhoog en omlaag via de Blue Line om alles even los te maken na de autorit van gisteren. De bike laat zich van de beste kant zien en alles voelt goed aan. Wat rijdt die Ragley toch heerlijk zeg. De technische stukken worden onder de banden verslonden en al snel staan we beneden. Hop de lift in om aan de tocht te beginnen. Er moet namelijk nog heel wat geklommen worden.

Vanuit de lift bike ik omhoog naar Wetterkreuz en geniet van de uitzichten. Zweetdruppeltjes parelen omlaag maar het klimmen met de Ragley gaat voorspoedig. Vanuit Wetterkruez besluit ik om naar de top van de Bernkogel te fietsen. We gaan namelijk niet alleen bikeparken aandoen maar ook avontuurlijke paden waar bikers niet vaak komen.
Vanuit de top van de Bernkogel ligt een super trail. Mooie switchbacks over een knettersteile helling. Als je van onderuit kijkt zie je de paadjes niet eens lopen. Boven moeten er een paar stukjes te voet gedaan worden want ik ben maar alleen en dit is wat teveel van het goede. Maar een paar meters later ploffen de banden op de grond en de dropper naar beneden. Dit is gaaf! Grenzen worden opgezocht en met een grote grijns kom ik aan bij het Spielberghaus.

Ik richt de bike verder naar beneden en besluit om de lift in Jausern te nemen om de tocht verder voort te zetten richting Leogang. Eens kijken hoe de bike het daar doet.
Ik zoef de GoPro line af en kom zo nu en dan lekker met beide wielen van de grond. Wat wel vervelend is in de bikeparken zijn alle rembultjes die overal liggen. Alles rammelt en trilt daarop en ik besluit om de lijnen flink te veranderen zodat ik de rembultjes flink kan vermijden.

De GoPro line gaat over in de Hangman 2 en hierna stap ik in de lift omhoog voor de terugtocht naar Saalbach. Uiteraard nog even een flinke klim en daal ik af via de smalle trails naast de lift richting Jausern. Een paar jaar terug liepen hier mijn remmen heet maar deze keer niet. De dikke schijven doen het prima en met de Ragley kan ik ook een stukje sneller naar onder dan de bike die ik vorige keer bij had.

In Jausern neem ik de lift weer omhoog en ga via het Wurzelpad naar de Kohlmais om via de Milka line af te dalen naar Saalbach. De wortels op het Wurzelpad worden verslonden door bike en banden. Hier is dat beest voor gemaakt. Gewoon overal overheen rammen!

De Ragley heeft zich van zijn beste kant laten zien en ondanks het gebrek aan achtervering geniet ik met volle teugen. Tijd voor een grote Weizen!