Donderdag 14 juni
Ragley’s Adventure
Vakantierit Spieleckkogel, Oostenrijk
29 km. & 1775 hoogtemeters

We slaan een paar dagen over om lekker te wandelen en de dag van gisteren bestond voornamelijk uit lichte regen. Maar vandaag is het droog en trek ik de bikekleding aan voor een rondje Spieleck.
Gezien het feit dat het bewolkt is kan het boven nogal koud zijn maar gelukkig is dit niet de eerste keer in Oostenrijk en heb ik de groene winterjas meegenomen.

De top van de Spieleckkogel ligt een kleine 1000 meter hoger dan het hotel maar de eerste 400 hoogtemeters doen we met de lift. Hoger gaat deze niet dus de rest is klimmen. Maar dat wisten we vantevoren al. Het is ook niet helemaal een luier vakantie. Maar vanuit de lift loopt een mooi schotterpad omhoog. We kunnen nog even genieten van een paar mooie vergezichten maar zodra we de Rosswaldhutte voorbij zijn gaan we de wolken in. De temperatuur zakt steeds verder naar beneden
en het zich minimaliseert zich tot pakweg 10 meter! De zonnebril gaat af want deze condenseert door de wolken. Het is wel sprookjesachtig op deze manier.

Na een 1.15 uur klimwerk ben ik boven op de kam. En snotverdorie wat is het hier koud. De wind knalt flink over de bergtoppen en snijdt dwars door je heen. Even snel wat foto’s maken en doortrappen want je koelt per direct af. De thermometer blijft ook rond de 4 graden hangen.
Het plan was om nog verder omhoog te klimmen naar het allerhoogste puntje maar daar is nu geen lol aan. Nee, we gaan lol maken op de trails naar beneden. Die is namelijk een genot om naar beneden te rollen. Veel stenen, oversteekjes, drops,
kombochten en alles wat je in een trail moet hebben.
In de verte zie ik een groepje bikers wat een band aan het repareren is. Snakebite… De scherpe stenen komen overal wel doorheen.

Ik rol verder en stop om van het uitzicht over de trail te genieten maar zodra ik verder wil valt me op dat ik wel héél erg veel grip heb achter. Lek… Geen snakebite maar iets anders. Het groepje Belgen welke eerder een band aan het repareren was rolt me nu voorbij. Een kort praatje later en ze gaan door naar beneden. Een kleine reparatie later en ik ben ook weer op pad.

De trail loopt lekker door maar ter hoogte van de Spieleckalm veranderd deze in een breed gravelpad. Ik weet dat er links nog een mooi pad haaks op de hoogtelijnen loopt. Steil, stenen en technisch maar door de regen van gisteren is dit nu een grote glijbaan en rol ik via het schotterpad naar beneden en kom uit in Lengau. Mijn vingers zijn ondertussen een beetje ontdooit en de zon lijkt door te komen.
De fiets richt ik naar het hotel want een ijsco in Maria-Alm gaat er eigenlijk wel in. San. vind dat ook wel een goed idee. Maar eerst verleg ik nog even de grenzen op de Proline! Gaaf!
Een paar uur later richting Maria-Alm komt de zon door. Strakblauwe lucht en een mooi zonnetje, hopelijk voor de rest van de dagen nog.
Maar welke tochten onthoudt je het beste? Juist, degene met het meest avontuurlijke weer.